Tibi, nápoj tretieho tisícročia



Tibi je osviežujuci šumivy napoj.
Je podobný a pripravuje sa podobne ako aj známa huba Kombucha ale liečivé účinky sú niekoľko násobné vyššie.
Čiže ak si TIBI zakúpite budete mat nevyčerpateľný zdroj tohto napoja nakoľko TIBI sa Vám bude tzv. rozmnožovať .
Podrobny návod o pestovaný TIBI , vyrobe napoja a užívaný získate jeho zakúpením .
Zakúpením získate násadu TIBI, ktorá Vám vystačí na výrobu liečivého napoja 1l denne /neskôr aj viac/ a to na neobmedzenú dobu .
Domáce liečenie trvá prevažne 5-8 týždne .


Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnka, rastú a množia sa celkom rýchle, stačí im k životu len voda a cukor .Zrna majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké ,preto ich je ľahko rozlomiť na časti. Žijú vo výživnom roztoku vody s cukrom a nejakým sušeným ovocím ,v ktorom postupne rastú a delia sa . Spotrebovávajú cukor a na výmenu uvoľňujú do roztoku cenné látky , ktoré pôsobia priaznivo na zdravotný stav.

Áno, je to skutočne nápoj tretieho tisícročia, i keď sú o ňom zmienky aj v biblii. Tak neuveriteľne dlho nám trvalo, než sme vedecky prišli na túto pravdu, že Tibi robí zázraky, ktoré medicína proste nevie. Veď vyčistí naše tela zanesené toxickými látkami, dá im väčšiu odolnosť, čiže imunitu a ešte doplní stále chýbajúcu bioenergiu /vitalitu/. To sa dnes považuje takmer za zázrak, a ten si môžete robiť doma, žiadne varenie a za dva dni je všetko hotové.


Spoločenstvo kvasiniek a baktérii používali ľudia na celom svete už od pradávna pre výrobu zdravých kvasných nápojov a potravín .Nápoje, ktoré sa kvasným procesom vyrábajú, obsahujú veľmi vzácne a zaujímavé látky, ktoré sa v bežnej potrave takmer nenachádzajú. Kvasný proces je tým chemickým zázrakom, ktorý to vie. Nápoj Tibi je známy aj pod názvom japonské morské kryštály, živé zrnka, ale tiež vodný kefír. Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnka, rastú a množia sa celkom rýchle, stačí im k životu len voda a cukor. Preto, aby nápoj kvasil, musíme do neho pridať figy (zanechávajú však za sebou drobné zrnka), alebo sušené slivky (dávajú nápoju farbu whisky, nie však jej chuť), alebo sušené baracky , všetky predchádzajúce ovocia môžeme nahradiť i hrozienkami. Pre zvýšenie kyslosti pridáme ešte citrón.


Spotreba pre jedného človeka je 1,5 litra na deň, výrobná kvasná doba je 24-48 hodín (preto tie tri litre ako základ).

Hotový nápoj je veľmi chutný, ako citrónový džús, chuť si volíme sami množstvom cukru a pridaním sušeného ovocia. Chladený je výborný a nízka teplota značne predlžuje jeho životnosť. Chuť je však len jeden aspekt, avšak vynikajúcich liečivých účinkov je mnoho. Ten kto užíva tento nápoj preventívne sa liečiť nemusí. Poznám zopár doktorov, ktorí ordinujú minimálne jeden liter Tibi na pečeňové problémy, inému pacientovi taktiež na ľadvinové či močové problémy. Ste unavený?, tak aspoň 1,5 litra denne a ste bez liekoch. Žeby naše alternatívne metódy zasiahla i hlavy pomazané ?


Ja len dodám, že vodný kefír sa môže užívať pre mnoho účelov, liečia sa ním zápaly pečene, žlčníkové i ľadvinové , katary, choroby močových ciest, zápaly čriev, sklerózy, infarkty, pri žltačkovej diéte, osvedčil sa i pri čistení u kožných chorôb, chorobách ženských orgánov a celá rada ďalších vážnych ochorení. Dôležité tu je, že si nápoj pripravujete sami pre seba a máte záujem na sebe pracovať.

PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc. "Civilizační choroby,výživa a my"



Účinky kefíru


Vlastnosti pravého kefíru, zaznamenané podľa skusenosti mnoho generácií:

Výsledky takmer storočného vedeckého a lekárskeho výskumu sú dostupné v záznamoch príslušného výskumného ústavu vtedajšieho SSSR. Vzhľadom k tomu, že chronické choroby celosvetovo ženu do výšok výdaje na lekársku starostlivosť, získava pravý kefír na obľube nielen pre vlastnosti podporujúce zdravie. Ponúka možnosť znížiť náklady na zdravotníctvo. S rastúcim odporom voči antibiotikám prebieha intenzívny výskum pravého kefíru v Europe a Japonsku. Doterajšie výsledky len potvrdzujú skúsenosti generácii. Pravý kaukazský kefír je Europanom a zbytku sveta známy už takmer sto rokov. Bohužiaľ, cez všetok výskum a snahy o jeho komerčnú produkciu sa pravý kaukazský kefír doposiaľ nepodarilo vyrábať vo veľkom. Pokiaľ si kúpite v obchode "kefír", NIEJE to ten pravý, kaukazský. Pravý kaukazský kefír ide úspešne kvasiť len doma, v malom množstve (1 - 3 l) a len z pravej kultúry. V podstate existujú len dva druhy pravých "kefír grains" (materské kultúry) - kaukazská a tibetská. Kaukazská rastie do väčších "chuchvalcov", tibetská má menší, ale v zásade sú rovnaké, i keď tu patrne môžu byť drobné rozdiely v zložení biomasy. Podstatné je, že oboje robia to, čo je potrebné. Vzhľadom k tomu, že kefírová kultúra je živá vec, je vhodné ju získať z čo najbližšej vzdialenosti, nie z druhej polky sveta. S grains by mal prísť aj návod . Samotné kefírovánie nieje ťažké - zrnka avšak nikdy nesmú prísť do styku ani s chlórovanou vodou, s žiadnym kovom atd., inak hynú.




krystaly kefíru Viac o Tibi


Tibi je známou variantov klasického kefíru. Je to osviežujúci šumivý nápoj, často označovaný ako Kefír d'acqua, Japonské kryštály alebo vodný kefír.

Nápoj je obvykle pripravovaný zo špecifickou variantov kefírovej kultúry, často označovanej ako cukrová kefírová zrna. Táto zrna sú kultivovaná v 5 až 10% cukrovom roztoku s kúskami pridaného citrónu. Niektoré recepty obsahujú pridanie sušeného ovocia ako figy, alebo hrozienka, ktoré ďalej zlepšia chuť výživnou hodnotu. Kryštáliky vodného kefíru sú malé priehľadné sklovite konzistencie, ktoré sa skladajú z polysacharidov vytvorených z glukózy (hroznového cukru). Dextrany sú vyprodukované vďaka symbióze medzi baktériami mliečnej kyseliny a kvasinkami obsiahnutými v matrici. Kefír d'acqua bol možno pôvodné kultivovaný zo zŕn tradičného kefíru z Kaukazu, ale toto zostáva sporné. Ak toto bol ten prípad, potom tie neskoršie zrna sa možno adaptovali a vyvinuli sa po veľa rokoch v kultúru vodnú/cukrovú. Zrna vodného kefíru majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké a preto je ich ľahko rozlomiť na malé časti. Na rozdiel od tradičnej kultúry mliečneho kefíru z Kaukazu.

Typické mikroorganizmy izolované z kefírového zrna a nápoja
Lactobacill Streptococci/lactococci Kvasinky
Lb. alactosus
Lb. brevis
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. pseudoplantarum
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. casei subsp. tolerans
Lb. coryneformis subsp. torquens
Lb. fructosus
Lb. hilgardii
Lb. homohiochi
Lb. plantarum
Lb. pseudoplantarum
Lb. yamanashiensis
Streptococcus cremeris
Str. faecalis
Str. lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus damnosus
Saccharomyces cerevisiae
S. florentinus
S. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis


Zdroj: Dom's Kefir anglicky


Vodný Kefir - maly poharPríprava Kefíru d'acqua

Preslávený vodný kefír bol tu už pomerne dlho. Dnes je tento šumivý nápoj pripravovaný vo veľa domácnostiach sveta. Recept pre výrobu Kefír d'acqua sa môže líšiť medzi rôznymi domácnostiami. Tento osviežujúci nápoj je obvykle kultivovaný s roztokom vody, citrónu a 3 až 10% roztokom cukru, je celkom bežné pridať niekoľko sušených plodov ako figy, sušené slivky alebo baracky. Niekto tiež pridáva celý rozkrojený citrón alebo citrónovú šťavu. To len ukazuje ako mnohostranne je možné tento nápoj pripraviť.

Tradičný vodný kefír je kultivovaný z priesvitných kefírových zŕn, ktoré sú matné s pevnou štruktúrou v porovnaní s tradičným mliečnym kefírovým zrnom z Kaukazu. V závislosti na typu a množstve pridaného cukru nieje neobvyklé keď nápoj obsahuje 2 - 3 % alkoholu po 48 hodinách kvasenia.

Prísady a nástroje

Postup

Rovnaký postup opakujte pre prípravu ďalších dávok .

Zdroj: Dom's Kefir anglicky




Príprava podľa článku z knihy Petra Karla Nečase: "Civilizační choroby ,výživa a my"

Stáčanie nápoja, čo je scedenie do sklenenej nádoby alebo PET fľaše, v ktorej nápoj uschováme v chladničke, závisí na našej potrebe:

Po stočení kryštáliky dobre prepláchneme studenou vodou a postup opakujeme. Získaný prírastok kryštáloch použijeme buď pre rozšírenie našej výroby, alebo ich uložíme vo sladkej vode v chladničke.




Vodný kefír - druhy nálevoch Probiotický bylinný čaj

Užitím kefírových zŕn sa dajú spojiť výhody a účinky bylinných čajov a odvaroch zo schopnosťami kefírových kultúr rozkladať vodou nerozpustné alebo ťažko stráviteľné látky.

Veľa liečivých, alebo farmakologicky aktívnych zložiek nájdených v bylinách sú vo forme éterických olejov - silici. Tieto sú večšinou nerozpustné vo vode. Kultivácia kefírovou kultúrou môže pomôcť uvolniť tieto súčasti do vodného roztoku. Toto sa dosiahne vďaka akcii určitých enzymov produkovaných mikróby a kvasinkami behom fermentácie. Niektoré aktívne zložky bylín sa tak tiež môžu rozpustiť vďaka malému množstvu alkoholu vyprodukovaného behom procesu kvasenia. Nápoj obsahuje niektoré z vitaminoch rady B komplex, ktoré sú tvorené zásluhou kvasiniek a ďalších mikro organizmoch, spolu s doplnkom aminokyselín, RNA a DNA [mikróby a kvasinky samé]. Tento proces produkuje osviežujúci nápoj, ktorý môže chutnať podobne ako šampanské, alebo ako perlivá esencia z vonných bylín ktoré k príprave vyberáte.

"Kefír d'erba liečivý" - Príklad receptu bylinného toniku


"Kefír d'erba liečebný" môžete pripraviť pomocou 2 metód, popísaných nižšie.

1. Surová bylinná extrakcia za studena.

Použitie tejto metódy pomáha uchovať tepelne citlivé základné zložky, ktoré sú normálne zničené varením. Nehladiac na látky rozpustné, spoliehame sa hlavne na schopnosť mikroflóry kefíru extrahovať rozpustné aktívne ingredencie z bylín. Po 24 až 48 hodín fermentácie sa byliny javia strávené, uvolnujuce činné zložky do roztoku. Doporučuje používanie kefírového váčku pre tuto metódu extrakcie pre ľahké oddelenie kefírových zŕn z bylinných časti jednoduchým odstránením vaku obsahujúceho zrna potom čo fermentácia je kompletná.

Postup:

Naplníme fľašu do 2/3 vodou. Pridáme a rozpustíme med alebo slad. Uložíme zbytok prísad a váčok s kefírovými zrný. Vo fľaše s tesným viečkom necháme kvasiť 48 až 3 dni v izbovej teplote. Odstránime vak a scedíme. Kefír d'erba liečebný je pripravený ku spotrebe.

2. Bylinná čajová metoda.

Vodu v hrnci privedieme k varu. Pridáme šípky, kvet podbeľa lúčneho alebo kvet harmančeka. Hrniec zakryjeme a necháme vylúhovať a vychladnúť na izbovú teplotu. Bylinný čaj scedíme a vlejeme do fľaše. Pridáme cukor a kefírové zrna. Vo fľaše s tesniacim viečkom necháme kvasiť 48 až 3 dni v izbovej teplote. Po scedení je kefír d'erba pripravený ku spotrebe.

Peľový kefír

Kvetový peľ je známy bohatým obsahom živín spolu s enzynmi a veľmi kvalitného proteinu. Kvôli vonkajšej štruktúre bunečných stien každej peľovej bunky, je peľ veľmi ťažko stráviť a veľa živín je tak neprístupných pre normálne ľudské trávenie. Toto obmedzenie môžeme obísť použitím kvasného procesu ktorý by mal pomôcť aspoň čiastočnému zruteniu veľa z týchto normálne nepreniknuteľných bunkových stien z včelieho peľu uvolnujuci obsah v každej vnútornej bunke aby mohol byt ďalej strávený a absorbovány..

Pridáme najmenej 1 lyžičku včelích peľových zrniečok ku každým 2 pohárom z vody alebo nálevom zmieneným hore, potom necháme kvasiť s kefírovou kultúrou po 2 až 3 dni.

Zdroj: Dom's Kefir anglicky